CE EN 15250

Lisätoimitukset

Eduslaatoitus

Palonsuoja-alue ulottuu varaavissa takoissa 10 cm luukkujen reunasta sivuille ja 40 cm eteen. Avotakoissa palavaa materiaalia ei saa olla 150 cm lähempänä tulipesän takanurkkaa. Eduslaatoitus voidaan tehdä

  • luonnonreunaisesta SLA-laatasta, jota kannattaa käyttää, jos takassa on tai taustaseinässä pintana samaa laattaa. SLA työstetään lopulliseen mittaansa asennustyömaalla. Erityisesti tämä eduslaatoitus on kätevä ja edullinen, jos laatoitettava alue laaja ja monimuotoinen.
  • erikoismittaisista SL-laatoista, koska takan sijoittuminen suhteessa seiniin ja hormiin vaihtelee kohteittain. Määrämittaisiin laattoihin on tehtävä työstöä asennuspaikalla. Usein määrämittainen eduslaatoitus mitoitetaan vasta uunin asentamisen jälkeen. Alueesta tehdään mittapiirros tai mieluiten muovista tai pakkauspaperista malli, joka toimitetaan tehtaalle. Mallin mukaiset kivilaatat lähetetään asiakkaalle valmistuksen jälkeen. Yleensä asiakas asentaa tai asennuttaa laatat itse. Tavallisesti parketti- tai laminaattilattia tehdään ennen eduslaattojen mittausta, koska lattiapäällysteen ja eduslaatoituksen väliin on jätettävä vähintään 5 mm:n rako lattiamateriaalin elämisen vuoksi.
  • lasilevystä. Lasilevyjä voidaan käyttää myös eduslaattoina. Ne asennetaan tavallisesti valmiin lattiamateriaalin päälle ja kiinnitetään muutamalla värittömällä silikonipisteellä lattiamateriaaliin. Lasilevy on karkaistua 6 mm:n lasia, joko kirkasta tai tummennettua.

Kivikaaret

KivikaaretLohkokivikaari voidaan tehdä joko seinässä olevaan syvennykseen tai suoraan seinäpinnalle. Kaari muurataan paikan päällä tavallisesti saumauslaastilla, johon on lisätty kiihdytintä. Kaaren kivien leveys on tavallisesti 8 cm, ja kivi on kolmelta suunnalta murrettu. Kaaren koko mitoitetaan tilauksen mukaan. Lohkokivikaari voidaan tehdä tehtaalla valmiiksi, jolloin se liimataan asennuspaikalla seinään. Koristekaari tehdään valmiiksi tehtaalla sahatusta ja halkaistusta kivestä. Se liimataan kohteessa paikalleen.

Kiertoilmalämmitys

Varaavissa Hopealoimu-takoissa savukaasut nousevat uunin yläpalotilaan, josta ne laskeutuvat sivukanavia pitkin savuhormiin (punainen nuoli kuviossa). Hopealoimu-takka voidaan halutessasi toimittaa kiertoilmalämmityksellä varustettuna: huoneilmaa johdetaan sisä- ja ulkokuoren välisten kanavien kautta. Kiertoilmalämmitys on käyttökelpoinen ratkaisu esim. mökillä, jossa halutaan nopeasti nostaa huonetilan lämpötilaa. Mittauksen mukaan kiertoilmalämmitys antaa keskikokoisessa uunissa noin puolen tunnin lämmityksen noin 2,5 kW ilmalämmitystehoa. Kun takan päällä oleva ilma-aukko peitetään esim. kivilaatalla, alkaa uuni toimia normaalin varaavan tulisijan periaatteella.

Korvausilma

Korvausilmaventtiili parantaa uunin vetoa tasaamalla huonetilassa vallitsevaa alipainetta. Korvausilmaputken asentaminen on suositeltavaa, jos huone on pieni tai siinä on koneellinen ilmanpoisto. Korvausilmaventtiili toteutetaan jatkamalla takan alle tulevaa raitisilmaputkea takan tuhkaluukun alle. Korvausilman luukku varustetaan kannella, ja putken viimeinen 100 mm on hyvä olla metalliputkea, jotta se kestää yläpuolella olevan kuuman tuhkatilan. Korvausilmaventtiilistä on mainittava tilattaessa.

Sähkövastukset

Elementtitakkoihin voidaan asentaa sähkövastukset. Vastuspaketti sisältää vastukset, ohjaustermostaatin ja vastusten väliset lämmönkestävät liitosjohdot. Vastukset sijoitetaan takoissa ulko- ja sisäkuoren väliin, takkaleivinuuneissa poskikanaviin.  Tavallisesti tulisijaan sijoitetaan kaksi vastusta. Muurattavissa malleissa vastusten paikka on suunniteltava erikseen. Huom! Jos takkaan asennetaan sähkövastukset, takassa ei voida käyttää kiertoilmalämmitystä. Tulisijan asentaja ripustaa vastukset paikoilleen. Vastusten kytkennän suorittaa sähköasentaja. Pyydä ohje kaapelointia varten jo sähköasennuksen aikana.

Haemme edustajia ja muurariedustajia ympäri maata.
  • Parasta paloa

    Tulisijat toiveittesi mukaan. Suuri tai pieni, perinteinen tai moderni. Kivi, laasti tai kaakeli. Kestävä sekä pestävä. Leivontaan ja lämmitykseen. Energiansäästöön ja tunnelmaan.

25-vuotta