CE EN 15250

Hormit

Hormi

Hormit turvallisesti tulisijatoimittajalta

CEHormi kannattaa tulisijan hankinnan yhteydessä. Kaikki tulisijoihin myymämme hormit ovat CE-hyväksyttyjä. Kaikki tällä sivulla esitellyt hormit ovat yhteensopivia Hopealoimu-tulisijojen kanssa, mikä tarkoittaa paloturvallista käyttöä. Hormin CE-merkintä takaa sen, että tuote on testattu ja ne täyttävät voimassa olevat paloturvallisuusmääräykset.

Liitos alhaalta vai päältä?

Varaavat tulisijat voidaan liittää hormiin joko uunin alaosasta alaliitoksella tai päältäliitoksella.

  • Alaliitos sijaitsee joko tulisijan takana tai jommallakummalla sivulla. Liitosalue on merkitty pohjapiirrokseen punaisella viivalla.
  • Päältäliitos. Jos hormi halutaan tilan puutteen tai ulkonäön vuoksi liittää uunin päältä, käytetään ensisijaisesti metallihormia sen keveyden takia.  Kun tulisija jatkuvasti kuumenee ja jäähtyy, siitä aiheutuu tulisijan korkeuden vaihtelua. Jos raskas hormi lähtee tulisijan päältä, rasittaa liike aina pitkän päälle sekä uunia että hormia.

Päältäliitoksen yhteydessä varustetaan uuni tarvittaessa sytytyspellillä. Kun sytytyspelti avataan, savukaasut virtaavat uunin yläosasto suoraan hormiin. Sytytyspeltiä saa pitää auki ainoastaan silloin kun uunin luukku on auki. Kun luukku suljetaan, savukaasujen lämpötila nousee erittäin kuumaksi ja hormin täytyy kestää nämä rasitukset ja hormin etäisyys ja suojaus palavista rakenteista täytyy olla valmistajan antamien mittojen mukainen. Monissa kunnissa päältälähtevä hormi täytyy olla luokiteltu T600:n mukaisesti (eli hormin täytyy kestää 600 °C savukaasujen lämpötiloja vaurioitumatta).

Kiertoilmatakkojen hormit. Niiden hormiliitokset on sijoitettu tavallisesti joko uunin päälle tai uunin takaosaa lähelle yläreunaa. Kiertoilmatakkojen savukaasujen lämpötila voi olla varsin korkea, eli tavallisesti vaaditaan tällaiselta metallihormilta T600-kestävyys.

Hormityypit – metalli-, harkko- ja hohkakivihormi

  • JalotakkaMetallihormeina käytetään Conturan metallihormia, Jalotakan metalllihormia tai Härmä Airin eri hormityyppejä. Näissä yleensä T600-testattua hormia. Kaikissa metallihormeissa on haponkestävä sisäputki, joka ei rapaudu eikä syövy. Metallihormeista on olemassa lukuisia värivaihtoehtoja, jotka voi sovittaa sisustukseen ja kattopellin väriin.  Suojaetäisyydet ovat metallihormeissa 50 – 70 mm. Jalotakka ja Härmä Air ovat kotimaista valmistusta, Conturan hormit tulevat Ruotsista.
  • weberHarkkohormi voi olla kolmikerroshormi, jossa on keraaminen sileä rapautumaton (1) sisäputki, (2) eristyspalovilla ja Leca-sorasta valettu (3) ulkokuori. Tämäntyyppisten hormien suojaetäisyydet ovat palavista rakenteista yleensä 20 mm ja sisähalkaisijat useimmiten 160 mm tai 180 mm. Harkkohormi on joko Leca-hormi tai Schiedel-hormi. Isoissa tulisijoissa suositellaan käytettäväksi Leca-hormia, koska hormiliitos on kooltaan riittävä.
  • Hohkakivihormia voidaan käyttää myös varaavan uunin hormina. Hohkakivi on runsaasti ilmaa sisältävää kevyttä kiviainesta, joka syntyy tulivuorenpurkauksissa. Hohkakiven lämmöneristävyys on erittäin hyvä. Hohkakivestä valetaan yksikerroksisia hormeja, joiden elementin korkeus on tavallisesti 250 mm. Suojaetäisyys on 20 – 50 mm. Yksinkertaisen rakenteensa vuoksi hohkakivihormi on jonkin verran edullisempi kuin kolmikerroshormi.
HormityyppiValmistaja / MateriaaliUlkomitatSisäputken halkaisijaSuojaetäisyydetLuokitus
Uunin päältä lähtevä hormi
(päältäliitoshormi)
Jalotakka / rosterihalkaisija
23 cm
15 cmpalaviin rakenteisiin 7 cm, kantaviin rakenteisiin 7 cmT600
Uunin päältä lähtevä hormi
(päältäliitoshormi)
Härmän Air / rosterihalkaisija
23 cm
15 cmpalaviin rakenteisiin 5 cm, kantaviin rakenteisiin 6 cmT600
Uunin sivulta lähtevä hormi
(alaliitoshormi)
Weber Leca / Leca-harkko36 * 36 cm
tai
40 * 40 cm
16 cm
tai
18 cm
läpiviennissä 7 cm,
2 cm palaviin rakenteisiin
T600
Uunin sivulta lähtevä hormi
(alaliitoshormi)
Schiedel / Kevytsora-harkko
Hohkakivi
32 * 32 cm
tai
36 * 36 cm
16 cm
tai
18 cm
palaviin rakenteisiin 5 cmT600
Haemme edustajia ja muurariedustajia ympäri maata.
  • Parasta paloa

    Tulisijat toiveittesi mukaan. Suuri tai pieni, perinteinen tai moderni. Kivi, laasti tai kaakeli. Kestävä sekä pestävä. Leivontaan ja lämmitykseen. Energiansäästöön ja tunnelmaan.

25-vuotta