CE EN 15250

CE-testatut tulipesät

Hopealoimu palaa puhtaammin

vihrealehti

Voit hankkia Hopealoimu-elementtiuunin luottaen siihen, että se ei jää vanhanaikaiseksi uusien normien tiukentuessa. Varaavien tulisijojen CE-merkintää säätelee EN 15250 -normi, ja se koskee asuinrakennuksessa käytettäviä varaavia tulisijoja. EU-direktiivi määrää, että uusien teollisesti valmistettavien takkojen ja uunien on toimittava alla mainituissa päästörajoissa. Poikkeuksena ovat alle 5 kappaletta vuodessa valmistettavat paikallaan muurattavat tulisijat.

CE-normi  15250 tulee voimaan Suomessa 2012, mutta määräykset eivät koske ennen tuota ajankohtaa pystytettyjä tulisijoja. Saksassa normi on ollut voimassa vuodesta 2009. Päästörajat ovat maakohtaisia.

OminaisuusSuomi 2012Saksa 2009Saksa 2014Hopealoimu
hyötysuhde>70 %>75 %>75 %89 %
häkäpäästöt (CO)3000 ppm2000 ppm1250 ppm600 ppm
pienhiukkaspäästötei säännellä<75 mg/m3<40 mg/m328 mg/m3

Hopealoimu-tulisijamalliston CE-testaus on aloitettu keväällä 2010, ja testitulosten perusteella tulisijamme alittavat sekä Suomen että Saksan vielä tiukemmat CE-päästönormit. Testeissä on saatu erinomaiset tulokset: Häkäpäästöt jäävät noin neljäsosaan tulevasta Suomen normista. Häkäpäästöjen mittayksikkönä käytetään ppm (miljoonasosaa savukaasujen kuutiometriä kohden). Esim. 3000 ppm vastaa siis 0,3 % pitoisuutta. Myös haitalliset pienhiukkaspäästöt alittavat Saksan tulevat normit, vaikka näitä ei toistaiseksi Suomessa säännelläkään. Kuvion arvot mitattu mallista S2E.

Vähäisiin päästöihin on päästy kehittämällä tulisijan palamiseen liittyviä ratkaisuja säätelemällä ilman määrää ja ilman jakautumista palamisen aikana. On kuitenkin huomattava, että tulisijan päästöihin vaikuttaa myös palamismateriaali. Päästöt voi pitää alhaisena polttamalla puhdasta ja kuivaa puuta, sillä hiukkasia syntyy huonosti palavasta materiaalista. CE-testauksissa palamisolosuhteet vastaavat tulisijan normaalikäyttöä.

CE-päästöt

Haemme edustajia ja muurariedustajia ympäri maata.
  • Parasta paloa

    Tulisijat toiveittesi mukaan. Suuri tai pieni, perinteinen tai moderni. Kivi, laasti tai kaakeli. Kestävä sekä pestävä. Leivontaan ja lämmitykseen. Energiansäästöön ja tunnelmaan.

25-vuotta