Varaava takka on tehokas lämmitysmuoto

Varaava takkaVaraava takka kannattaa käytännössä hankkia minkä tahansa lämmitysmuodon tueksi. Tiedetään myös tapauksia, joissa varaava tulisija on pääasiallinen lämmitysmuoto esimerkiksi ilmalämpöpumpun kaverina. Varaava takka luovuttaa lämpönsä hitaasti, noin vuorokaudessa, ja lämpöpumppu kierrättää lämmön tehokkasti asunnossa. Myös koneellinen ilmanvaihto auttaa takan tuottaman lämmön leviämisessä.

Jos suunnittelet ilmalämpöpumpun hankkimista taloosi, on varaava takka myös vähintään yhtä järkevä sijoitus, kun ajatellaan lämmityskuluja pitkällä aikavälillä.

Tulisijan hankinnassa tulee kiinnittää huomiota ulkomuodon lisäksi myös takan teknisiin ominaisuuksiin. Takan lämmitystehon voi optimoida hankkimalla sopivan kokoisen takan suhteessa lämmitettävään tilaan. Suurimmat takat pystyvät lämmittämään sataneliöisenkin tilan, jos talossa niin iso yhtenäinen tila on olemassa. Huonekorkeus vaikuttaa lämmityskykyyn myös. Uudet takat polttavat puut erittäin hyvällä hyötysuhteella ja puhtaasti. Poltettavan puun tulee olla tietysti kuivaa.

Varaavan takan ominaisuuksia

  • Mitat, kannattaa varmistaa, että takka mahtuu sille suunniteltuun paikkaan.
  • Paino, lämmönvarauskyky on suorassa suhteessa takan painon kanssa.
  • Lämmitysala, lämmitysala riippuu taas takan painosta
  • Tulipesän mitat, varsinkin leivinuunin koko kannattaa tarkistaa, että se sopii suunniteltuun käyttöön.
  • Hormiliitos, liitoksen koko ja paikka vaikuttaa lopullisen asennuksen ilmeeseen.
  • Hyötysuhde, täydellisempi palaminen säästää polttopuuta.
  • CO-päästöt, tulisijan hiukkaspäästöille on raja, Suomessa 3200 ppm. Hopealoimun takoissa hiukkaspäästöt on 600 ppm.

Parhaimman lämmityshyödyn takasta saa irti, kun se sijoitetaan keskella asuntoa mahdollisimman avoimeen tilaan. Myös nurkka on mahdollinen sijoituspaikka. Keskeinen paikka tarkoittaa myös, että takan tulee miellyttää omistajansa silmää sen lisäksi, että se on tehokas. Kuluttajan onneksi takkoja on saatavilla monipuolisilla pintavaihtoehdoilla, joista löytyy juuri se omaan kotiin sopiva takka. Takan ilme voi olla perinteinen tai moderni. Erilaiset tulisijatyypit laajentaa valinnanvaraa vielä entisestään. Haluatko takkaleivinuunin, jossa leivinuuni on keittiöön päin ja tulipesä oleskelutiloihin päin? Tämä ja monet muut yhdistelmät ovat mahdollisia. Puuliedet tuovat vielä lisää vaihtoehtoja. Myös puun säilytykseen kannattaa miettiä ratkaisu. Takan voi varustaa vaikkapa sivuhyllyllä tai -penkillä, jossa tarjoaa mahdollisuuden säilyttää yhtä lämmityskertaa vastaavan määrän polttopuuta, sen enempää puuta ei kannata sisätiloissa säilyttää.

Tyypillisimmät tulisijat:

Varaava takka on oikein käytettynä tehokas lämmitysmuoto varsinkin pakkashuippujen tasaaminen tuo nopeasti säästöä lämmityskuluissa. Lämmityskausi kannattaa kuitenkin aloittaa jo syksyllä, kun ilmat alkavat kylmetä. Sähkölämmityksen aloittamista voi viivyttää usealla viikolla ahkeralla takan lämmittämisellä. Varaava takka pysyy sopivan lämpimänä, kun päivittäin poltetaan yksi pesällinen.

Lähteet

http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/2015-01-05/Varaudu-pakkasiin—N%C3%A4in-toimit-j%C3%A4rkev%C3%A4sti-ja-v%C3%A4lt%C3%A4t-turhaa-energiankulutusta-3258107.html

http://www.suomela.fi/lammitys-lvis/Lammitys-energiaAnna/Saastaako-tulisija-lammityskustannuksia-44563

http://www.vtt.fi/inf/julkaisut/muut/2008/VTT-R-10553-08.pdf

https://takka.fi/tulisijat/

 

, ,