varaava takka

Varaava takka on pitkäikäinen kumppani

Varaavan takan lämmityksessä tulee ottaa huomioon muutamia asioita, joilla takan käyttöikä pysyy suunnitellun mittaisena. Modernin varaavan takan tekninen käyttöikä on jopa 50 vuotta. Käyttöikään pystyy vaikuttamaan käyttämällä takkaa oikein.

Polta vain kuivaa puuta

varaava takkaKuiva puu palaa tehokkaimmin. Tehokas palaminen tuottaa eniten lämpöä ja vähiten päästöjä. Puun tulee olla polttopuuksi tarkoitettua esimerkiksi koivuklapia tai leppää. Havupuutkin käyvät ja on ihmisiä, jotka pitävätkin havupuiden tuottamasta äänestä. Missään nimessä puu ei saa olla jätepuuta, kuten maalattua lautaa tms. Puhdas ja kuiva lauta toki sopii takkaankin.

Jotta puu palaisi tehokkaasti, tarvitsee se oikean määrän ilmaa. Kannattaa opetella oman takan käyttäytyminen. Ilmantuloa takkaan säädetään tuhkapesän luukulla, josta ilma tulee arinan kautta tulipesän alaosaan. Ilmantuloa voi säätää myös takkaluukun rakoa säätämällä, mutta tämän ilmavirran pääasiallinen tarkoitus on pitää luukun lasi puhtaana. Jos tulipesä saa liian vähän ilmaa, palamisessa syntyy liikaa savua, joka rasittaa takkaa ja ympäristöä. Liikaakin ilmaa takkaan voi ohjata, tämä kuuluu humisevana palamisena, eikä takka pääse hyödyntämään kaikkea syntynyttä lämpöä. Oikeassa palamisessa savupiipusta tulee tuskin yhtään savua.

Epäpuhdas palaminen kuluttaa takkaa kerryttämällä nokea hormiin ja takan kanaviin. Kysy nuohoojalta, missä kunnossa takka on ja kuuntele neuvot. Puhdaskin palaminen sinällään aiheuttaa takalle rasitetta suurina lämpötilan vaihteluina polttojen välillä. Hopealoimun takoissa on keraamiset LC-massasta valmistetut tulipesät, jotka kestävät erittäin hyvin toistuvaa kuumenemista ja jäähtymistä.

Älä lämmitä liikaa

Modernit varaavat takat ovat todellisia tehopakkauksia mitä lämmityskykyyn tulee. Ei kannata kuitenkaan polttaa liikaa puuta, jotta takka ei tulisi liian kuumaksi. Jo kahdella pesällisellä saa kylmän takan sopivan kuumaksi. Takan pintaa pitäisi pystyä koskemaan kädellä lämmityksen jälkeen. Koko massaan varattu lämpö luovutetaan seuraavan vuorokauden aikana ympäröivään ilmaan, mikä takaa takan lämmityskyvyn. Seuraavana päivänä riittää yksi pesällinen ja takka on taas lämmin.

Näiden lämmitysohjeiden avulla takkasi kestää vuosikymmeniä. Muista huolehtia myös nuohouksesta vuosittain ja pidä tuhkaluukku mahdollisimman tyhjänä.

, , ,